brand en bier zijn niet altijd succesvol te combineren. in
december 1765 werd de brouwerij ‘zevenstar’, liggend tegenover cafĂ© (toen nog
herberg) ‘de zwaan’ in jutphaas door brand verwoest. bijna 250 jaar later, mei
2014, kwamen op een goede avond kenners samen in ‘de zwaan’, u weet wel, mensen
met gerst in de ogen en hop aan de hand. thuisbrouwers gaan aan de slag om een
nieuw lokaal bier te maken. dan horen we binnenkort:
‘doe mij nog maar een
zevenstar’
al volgend jaar moet het er zijn,
dat is heel krap, dat is vermetel
zo komt de druk wel op de ketel
een eigen bier voor nieuwegein
een eigen bier, een helder blond
nu gaan de natte alchemisten
aan ’t mouten, kneuzen, koken, gisten
en keuren met bekwame mond
het wordt een jury voorgezet,
die proeft wie ’t best de dorst kan lessen,
wiens brouwsel hoort in onze flessen,
wiens naam straks prijkt op ’t etiket
‘de zwaan’ tapt dan weer aan de bar
de klanten zijn niet weg te branden
het glas weer leeg? omhoog de handen:
‘doe mij nog maar een zevenstar’
© ton de gruijter
Antwerpen heeft ook zijn eigen bier, Seefhoek, genaamd naar een wijk. Mocht je nog eens in Antwerpen belanden, weet je waar je naar kunt vragen. Een De Konick mag ook. Genoteerd in Boekarest.
BeantwoordenVerwijderenattent dat je zelfs in boekarest aan nieuwegein denkt. seefhoek is een mooie naam, onthou ik voor je weet maar nooit.
VerwijderenIk kan niet achterblijven: de Gentse Strop, een lekker blondje ;-)
BeantwoordenVerwijderensuper, we beginnen hier aan te geven dat lokale bieren veel spannender namen hebben dan de grote merken.
Verwijderen