woensdag 21 oktober 2015

schieten op schapen
een goed acteur, rutger hauer. met genoegen keken we naar ‘soldaat van oranje’, symbool van hen die in de oorlog nederland verlieten en later vaak terugkeerden. (ze vluchtten zelfs via teheran of bombay.) en ook naar ‘bruidsvlucht’, het verhaal van nederlanders die om economische redenen na de oorlog vertrokken. voor nederlandse begrippen waren er veel die naar alle windstreken gingen.
maar nu, de wereld brandt weer, en nu zijn wij ontvangende partij. dat levert een zwaar proces op van zoeken en zorg. ook in nieuwegein blijkt dat de druk toeneemt en dat elk besluit nooit iedereen tevreden kan stellen. ook ik ben bezorgd. misschien wel het meest voor het uit onvrede over één kam scheren. natuurlijk maken we kennis met kwade geesten. maar ook met goede. laten we wijsheid vinden.

schieten op schapen

de beelden uit krant of journaal
van mensen die hoopten op democratie
beroerden ons nog, er was toen empathie
voor wie het geweer vreesde, kogel of kolf

het komt nu dichtbij, zij zijn hier
we raken bezorgd, en we weten niet hoe
het lijkt ook te veel; ‘moet dat hier wel naar toe?’
maar mijden we branding uit angst voor een golf?

onzekerheid drukt ons gemoed
‘ze komen hier niet met een éénduidig doel!’
en daar zijn we bang voor, ’t bezwaart ons gevoel
straks schieten we schapen uit angst voor de wolf

© ton de gruijter

( de foto is van een pand waar mogelijk tijdelijk statushouders worden gehuisvest, het houdt de gemoederen bezig, het ligt midden in een woonwijk en er wonen momenteel mensen op basis van anti-kraak. )

2 opmerkingen:

  1. Tja, ook Nieuwegein zal moeten meehelpen ... Overigens verontwaardig ik mij nog het meest over het veel gehoorde argument dat vluchtelingen alleen maar financiële profiteurs zijn. Die zullen er best tussen zitten, maar gezinnen met kinderen die huis en haard verlaten en een ongewisse toekomst tegemoet gaan (dat weet men zo langzamerhand nu ook wel in Turkije of elders), doen dat ec ht niet voor het geld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. iedereen moet overal meehelpen. verplaats je maar eens in zo'n situatie. het is wat je zegt.

      Verwijderen