maandag 11 juni 2012

strontkar in nieuwegein




ooit (dat is een korte manier om te zeggen: tamelijk lang geleden) kocht ik een langspeelplaat waar het nummer ‘sixteen tons’ op stond, 16 ton in onze taal. laat 16 ton nu ook het verschil zijn tussen een rioolzuiveringswagen van 25 ton (leeg) en één van 41 ton (vol). en dat verschil in gewicht staat gelijk aan het verschil tussen de mogelijkheid om een pittoreske buurt in nieuwegein in of uit te rijden. zou ergens iemand een rekenfout gemaakt hebben? als u zich realiseert dat de wagen om 15.30 uur begon met manoeuvreren en om 22.45 uur er in slaagde onze straat te verlaten, zou u haast zeggen ‘reken maar’. naast dat het huis van de overburen werd beschadigd, werd mijn voortuin  voor het goede doel opgeofferd. shit happens. laat het voorlopig regenen is mijn stille wens.

strontkar in nieuwegein

en steeds als u ’t toilet verlaat
dan wordt wat van u is gegleden
opgeslagen onder straat
de stad verstopt het daar beneden

u voelt zich misschien opgelucht
en denkt verlost te zijn van ’t nare
’t ondergrondse stelsel zucht
helaas na ophoping van jaren

en dan belt men de baggerman
oh burgers let goed op uw spullen
als hij méér neemt dan hij kan,
zijn strontkar overvol wil vullen

belust op buit komt hij er aan
gaat zich aan ‘t excrement te buiten
zwaar beladen wil hij gaan
desnoods door roeien en door ruiten

© ton de gruijter 

12 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. ha jan, je hebt het nieuwe adres gevonden. dank voor je reactie!

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. zeker, annet. en nu maar afwachten tot de schade hersteld is. akelig detail: de omheining stond 1 jaar en 2 maanden. de planten begonnen net lekker dicht te groeien.

      Verwijderen
  3. Tussen de stront door is het wel een mooi gedicht, dat dan weer wel ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ton, een voortuin vind ik toch erger dan een schuurzolder vol rotzooi dat naar beneden komt.Een tuin leeft en ouwe troep niet.Nu moeten jullie weer helemaal overnieuw beginnen. En er kwam een mooi gedicht van. Elk nadeel... enzovoorts?Groet!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. daar heb je het tere punt, athy. we beginnen straks letterlijk van de grond af aan. morgenavond komt een tuinman, dan een offerte, dan een akkoord (hoop ik) van de baas van de vrachtwagen, dan een prik in de agenda en dan herbouw. hopelijk schijnt volgend jaar de zon.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het zal je maar gebeuren, huis niet beschadigd?
    maar je gedicht is leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. het huis gelukkig niet, antoinette, maar dat hebben we zo'n vijf jaar geleden wel eens meegemaakt, dat een grote bestelbus tegen de erker aan reed. men snapt maar niet dat onze wijk alleen voor dinky toys is. ;-)

      Verwijderen