woensdag 24 december 2014

de varkentjes van ward en wikke




er waren er meer, maar ik zag er maar twee toen ik in oktober ging kijken bij de varkens van ward en wikke aan de galecopperzoom. een mooi stukje land, weelderig begroeid, en daar struinden ze vrolijk rond. toen nog wel, want inmiddels  heeft de slager zich over de brave dieren ontfermd.
ik wens u goede dagen en volgend jaar (dat is nog toekomst) treffen we elkaar weer.

de varkentjes van ward en wikke

er werd geboerd op dit stuk grond
met varkens, goed verzorgd, gezond
best lieve dieren, van die dikke

een varkensglimlach op de snuit
het zag er haast idyllisch uit,
die varkentjes van ward en wikke

nu zijn ze uit elkaar gehakt,
in mooie porties ingepakt
dat hoort erbij, da’s even schrikken

want niets bestaat hier voor altijd
besef: hoe goed het ook gedijt,
aan ’t eind is ’t altijd even slikken

© ton de gruijter 

woensdag 17 december 2014

de drukkende stilte




hebben we net een paar mooie parkeergarages in het centrum, blijken er scheuren te komen in pilaren en wand, althans, zo wordt gemeld. wellicht is er iets met grondwater of bodemgesteldheid? niemand zoekt het in wat er boven de garages zit. het stadshuis, zou het dan toch…?

de drukkende stilte

het stiltecentrum, nog maar kort
gelee geopend, doet het goed
zo goed, dat d’ winkel groter moet
en heel de vloer nu stiller wordt

geen lunchroom meer of fairtrade-shop,
maar rust op de begane grond
want stilte –weet u- is gezond
daar kan geen reuring tegenop

toch hoort men af en toe geluid
dan kreunt heel diep een steunpilaar
de stilte drukt hier soms te zwaar
men zoekt dit tot de bodem uit!

© ton de gruijter


woensdag 10 december 2014

het gilde




het zal geïnteresseerden niet zijn ontgaan dat sinds 3 december het bier ‘zevenstar’ naar recept van een nieuwegeins brouwer beschikbaar is. mooi op tijd, zo voor de feestdagen. het was het resultaat van een wedstrijd. een nog leuker resultaat is dat de deelnemers besloten hebben een nieuwegeins brouwersgilde op te richten. zo leidt het ene initiatief tot het volgende. leven in de brouwerij, dat is het. maar met mate, dat weet u.

het gilde

ach, blond is leuk maar niet genoeg
er valt nog heel veel meer te brouwen
door hen die van het goedje houden
voor thuisgebruik of in de kroeg

de ‘zevenstar’ zit in de fles
maar kan wellicht ook bruin of triple
dus draait men aan ventiel en nippel
en leert men van elkanders les

dat zijn de vaklui, met gevoel
voor ’t natte goud, nu in een gilde
omdat ze samen verder wilden,
de kracht gebundeld voor hun doel:

een fraai wit schuim, een zachte kop
als kroon op de diverse smaken
die uw papillen fijntjes raken
zodat u zegt ‘daar drink ik op’

© ton de gruijter 

woensdag 3 december 2014

dat is mesjokke!




in het voormalig postdistributiecentrum aan de drenthehaven geurt het naar cacao, bonen en het vervolgproduct in verschillende stadia van bewerking. net in de tijd dat wereldwijd een tekort aan cacao wordt voorspeld strijken drie jonge ondernemers neer in nieuwegein om een kwaliteitschocolade te fabriceren. fabriceren, want naast het doorhandelen van merken uit het buitenland komt in december het eigen merk ‘mesjokke’ op de markt. bevlogenheid, dat is het eerste wat ik proef tijdens de kennismaking. wilt u ook kennismaken? van 10 tot eind december zijn ze te vinden in de zakkendragersteeg 8 te utrecht. ik wens de drie smaakmakers een goede bedrijfsvoering in nieuwegein.

dat is mesjokke!

ik kan hier nieuwe termen leren,
ik zie een cracker, melangeur,
een winnower, voorbij de deur
staat een machien te tempereren

hier groeit iets moois uit vreemde bonen
als heel ’t proces hier netjes lukt
ontstaat een smakelijk product,
met leuk effect op de hormonen

dit driemanschap is onverschrokken
en mikt op hoge kwaliteit
het onderscheid, juist in de tijd
dat schaarste dreigt; da’s pas mesjokke!

© ton de gruijter